Vijf-stappenplan om je grens aan te geven

Door de boeken van Linda Kohanov raakte ik geïnspireerd door de manier waarop zij paarden inzet bij de persoonlijke ontwikkeling van mensen. 

In de Eponaquest opleiding heb ik leren werken met de door Linda ontwikkelde methode, maar het is (natuurlijk) óók een persoonlijke ontwikkelingstraject. Best handig, want ik word nog wel eens boos op mijn partner, en daar worden we allebei niet heel blij van…

In gesprek met mijn lichaam

Veel vervelende gevoelens en emoties die leiden tot ruzies en miscommunicatie hebben te maken met grenzen. Deze voelen, (h)erkennen en aangeven is cruciaal bij het innemen van je eigen plek en dat is een thema waar veel mensen mee worstelen.

In de opleiding word je steeds weer uitgenodigd om goed naar je lichaam te luisteren en het te raadplegen. Is er een emotie die zich aandient? Bevraag die emotie dan, wellicht heeft het een boodschap voor je. Het lichaam is altijd in het hier en nu en weet wat je allemaal hebt meegemaakt in je leven. Het is dan heel bijzonder om te ervaren dat er verborgen luikjes zijn waarachter herinneringen, gevoelens en emoties van situaties en voorvallen uit het verleden liggen opgeslagen. En ook de vanzelfsprekendheid waarmee zo’n luikje in een veilige setting opengaat, waardoor de inhoud gezien en gevoeld kan worden. En soms pas voor de eerste keer in je hele leven mag het er helemaal zijn.

Grensconflicten

De emotie die je kan vertellen dat er een fysieke of emotionele grens is overschreden, is boosheid. Luister je niet naar deze emotie, dan voelt deze emotie zich ‘niet gehoord’, en kan deze zich intensiveren tot kwaadheid en woede. Gebeurt het jou wel eens dat je (schijnbaar) zomaar tegen iemand uitvalt? Of dat je veel boosheid voelt in je? Dan kan het dus zomaar zijn dat er een “grensconflict” gaande is. Een andere manier waarop kwaadheid zich kan vermommen, is in verveling of apathie. Dit is een zgn. ‘geweldloze’ strategie om kwaadheid waar je geen raad mee weet weg te stoppen.

De Vrije Geest

Otje, een van de pony’s in onze kudde, doet niet aan grenzen en gaat door totdat hij echt voelt of een zeer duidelijk signaal krijgt dat hij te ver is gegaan. Zonder zich afgewezen te voelen legt hij zich dan neer bij de aangegeven grens en gaat dan met net zo veel enthousiasme door naar de volgende om te checken hoe het met diens grenzen gesteld is. Een deelnemer heeft hem daarom de bijnaam De Vrije Geest gegeven.

Van slachtoffer naar regisseur

Zoals al gezegd gebeurt het mij wel eens dat ik boos ben op mijn partner. Bijvoorbeeld omdat hij naar mijn mening dingen had moeten doen, of juist niet. Ik ben deze boosheid gaan bevragen en heb ontdekt dat het er meestal over dat ik het moeilijk vind om mijn eigen ruimte in te nemen. Ik ontdekte dat ik mijn grens in bepaalde situaties vooraf al niet goed aangeef en dan verwacht dat hij mij de ruimte geeft. Toen ik doorkreeg dat het zo werkte, ben ik de methode vaker bewust gaan gebruiken om mijn grenzen te onderzoeken. De vraag die ik me nu stel als ik merk dat de boosheid opkomt is: wat kan IK nu doen? Vaak kan ik dan zelf een actie ondernemen om het gevoel te laten verminderen. Met zelf actie ondernemen versterk ik mijn eigen positie én neem ik de plek in die voor mij klopt.

Gevolg: ik neem verantwoordelijkheid voor mijn deel, ik beweeg van slachtoffer naar regisseur, de boosheid duurt korter (en dat is écht lekker!) en er is meer balans in onze relatie. Hoe mooi is dat?!

Wil je dit ook ontdekken? Oefen dan met dit 5-stappenplan!

Grenzen stellen gaat hand in hand met je plek innemen. Als je een grens stelt, neem je je eigen plek in en ga je voor jezelf staan. Wil jij weten hoe jij dit ook kunt bereiken? Doe dan de komende weken de volgende oefening:

  1. Iedere keer als je boosheid voelt opkomen, neem dan even de tijd om het te verwelkomen en het er heel bewust te laten zijn.
  2. Waar voel je het in je lichaam? Welke gevoel of sensatie geeft het in je lichaam?
  3. Ga met je aandacht naar de plek en stel de vraag: Welke grens moet worden gesteld of hersteld? En wacht dan op wat er in je opkomt.
  4. Ontvang de boodschap en bedank jezelf.
  5. Bedenk dan welke actie je kunt ondernemen. Maak het concreet. Wees eerlijk naar jezelf.

Neem je inzichten mee en heb verder een mooie dag!

Ervaar de directe verandering

In de Workshop Over Grenzen staan grenzen stellen en plek innemen centraal. De paarden zijn fantastisch om mee te werken in dit thema, ze reageren niet op de woorden die je zegt, maar op de energie waarmee je het zegt en de wijze waarop je actie onderneemt. Zonder oordeel laten ze je feilloos ervaren hoe groot dit thema voor jou is. Het mooie is dat ze hun gedrag ook direct veranderen als je steviger je plek inneemt en daarmee je grenzen aangeeft. Deze ervaring maakt dat je dit absoluut meeneemt in je dagelijks leven en je veel duidelijker wordt in het aangeven van je grenzen.

Kom naar de Workshop en ervaar het zelf!

Wil jij jouw Grenzen beter aangeven? Kom dan naar de Workshop Over grenzen. In de ochtend maak je op speelse wijze kennis met de werkvormen. In de middag ga je in een ontmoeting met een paard ervaren hoe jij jouw grens aangeeft.

Met vrolijke groet,

Wilma

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Eerdere blogs

De kracht van kwetsbaarheid

Gisteren stond de eerste Workshop Over Grenzen op de agenda die ik samen met Ellis Samsom zou geven. In de dagen ervoor

Alles voelen

Mens-zijn draait niet om gelukkig zijn, maar om alles voelen (pagina 61). Op mijn telefoon kom ik deze notitie tegen, gemaakt toen

Mijn voeten wisten het

Dat ons lichaam heel veel wijsheid in zich heeft, daar werd ik me vanmiddag weer eens bewust van. Wat er gebeurde? Ik